Kapcai dengan suntikan sporty

Yamaha Lagenda 115 ZR dan Honda Wave Dash 110 pertaruh kelebihan tersendiri

Motosikal kapcai dengan sesaran enjin di bawah 125cc untuk sekian lama menjadi kaedah pengangkutan pilihan untuk jutaan rakyat Malaysia. Sepanjang tempoh itu juga, dari era Honda Cup sehingga tempoh kemuncak yang menyaksikan lahirnya  model-model seperti Honda EX5 yang masih dijual sehingga hari ini, pengeluar motosikal terus bersaing untuk memenuhi keperluan penunggang zaman ini.

Sudah tentu, selera pengguna hari ini sedikit berbeza berbanding dahulu. Kecenderungan pengeluar kini adalah untuk menghasilkan sebuah produk yang mampu menarik perhatian ramai; untuk ini, tak ada cara lain selain memperkenalkan rekabentuk yang menonjol dan mencuri perhatian. Ini termasuklah menerapkan arah reka bentuk a la superbike yang sentiasa menjadi kegilaan ramai.

Dengan kesedaran itu, maka penghasilan gaya rekabentuk, walaupun untuk sebuah motosikal kapcai yang dibangunkan untuk kegunaan seharian, menyaksikan perkembangan yang mendadak; rekaan yang tercetus semuanya disuntik dengan imej sporty. Sudut inilah yang menjadi antara taruhan utama pengeluar-pengeluar, kerana, jika dilihat dari sudut prestasi, ia seperti tidak banyak beza. Kapasiti enjin yang kecil dan hampir sama antara satu sama lain mengalih perhatian pengeluar untuk merubah sebaik mungkin imej motosikal kapcai yang dihasilkan.

Yamaha Lagenda 115 ZR dan Honda Wave Dash 110 adalah contoh terbaik untuk menggambarkan situasi ini. Kedua-duanya baru saja dilancarkan didalam edisi yang lebih canggih dan menarik; misalnya, Lagenda yang kini pertama kali ditawarkan dengan ciri suntikan bahan api.

Pengalaman tunggangan

Dalam tempoh seminggu bersama kedua-dua motosikal ini – setelah sekian lama tidak menunggang motosikal – kedua-duanya mamenuhi ciri dan keperluan tunggangan, dalam konteks ini, mempertimbangkan tunggangan harian dalam melakukan rutin.

Sebagai sebuah kapcai, kedua-duanya menawarkan praktikaliti yang hampir sama, dengan ciri yang tidak jauh berbeza. Namun, dari sudut prestasi tunggangan, masih dapat dirasakan kelainannya, walaupun tidak ketara.


Yamaha Lagenda 115 ZR, dengan ciri baru sistem suntikan bahan api, memberikan maklum balas throttle yang lebih cekap dan segera. Tidak hanya membantu untuk memberikan tunggangan yang lebih lancar dan respon pantas. Sebagai sebuah kapcai, ini amat berguna; kapasiti enjin dan kuasa yang rendah ada waktunya sukar untuk dijanka tindak balasnya. Kelancaran yang diberikan Lagenda, yang dapat dirasakan sehingga gear tertinggi dan ketika kelajuan bertambah, banyak membantu di dalam anggaran jarak kenderaan lain penunggang ketika di jalan raya.

Honda Wave 110 pula tetap tangkas, sama seperti prestasi versi sebelumnya. Bagaimanapun, ia akan lebih dinikmati ketika tunggangan sudah memiliki momentum dan meluncur dengan yakin. Ketika dari keadaan pegun, ia bagaimanapun memerlukan sedikit masa dan input petrol dan dirasakan sedikit berat.

Di selekoh, kedua-duanya sama tangkas. Saiz tayar belakang yang sedikit besar bagi sebagai penawaran standard banyak membantu mengekalkan kestabilannya serta memberi keyakinan kepada penunggang untuk memasuki selekoh tanpa perlu ragu-ragu. Dalam kelajuan rendah, ini mungkin tidak terlalu dirasakan. Tetapi, ketika di laluan beralun atau menghampiri selekoh dalam kelajuan yang meningkat, penunggang akan mampu merasakan bahawa ciri berkenaan amat berguna.

Ergonomik

Dalam perjalanan pada suatu senja dari Petaling Jaya untuk pulang, dengan menjinjit satu beg plastik berisi buku fotografi bersaiz agak besar, satu masalah timbul; bagaimana untuk mengangkut barangan belian seperti ini jika ada waktu-waktunya memerlukan anda untuk membawa barangan tanpa gangguan. Menggantung plastik pada pemenang bukan satu idea yang baik. Jika ada beg sandang, itu boleh membantu. Tetapi, jika tiada?

Sebagai ganti penawarannya bagi perkara ini, satu ruang kecil tersedia untuk menggalas tanggungjawab itu, walaupun tidak cukup luas dan dalam untuk membawa barangan yang besar; sekadar muat misalnya untuk menyimpan dompet dan telegon genggam sekiranya menunggang dalam hujan.

Untuk memaksimumkan imej sporty yang hendak ditonjolkan, kita tidak lagi melihat bakul barangan bahagian hadapan ditawarkan bersama sebagai sebuah ciri standard. Kedua-dua model ini mempunyai masalah yang sama untuk perkara berkenaan. Ketiadaan ruang barangan yang secukupnya sedikit merumitkan dalam keadaan tertentu, tetapi tidaklah begitu kritikal.

Penjimatan

Ini satu perkara yang sering sukar untuk diberi telaah yang tepat, melainkan terus merujuk kepada bacaan di atas kerta brosur yang didakwa mampu dicapai oleh sesebuah motosikal. Tetapi, seperkara yang perlu dinyatakan ialah, sebuah motosikal kapcai, dengan sesaran enjin rendah, semestinya memberikan bacaan penjimatan petrol yang baik.

Tetapi, bagi kedua-dua model yang ada ini, ada beberapa hal yang membezakannya. Yamaha Lagenda 115 ZR mempunyai kapasiti tangki petrol 4.05 liter. Sementara Honda Wave Dash pula ialah 3.7 liter. Untuk mengambil kira penggunaan petrol sebetulnya perlu juga mengambil kira prestasi yang ditawarkan.

Dalam satu sisi, iaitu prestasi dan kelancaran tunggangan, Yamaha Lagenda 115 ZR punyai kelebihan. Dan, ini dirasakan berbaloi, walaupun daripada pemerhatian rawak selama tempoh menggunakan motosikal ini, takat petrolnya turun agak perlahan; dalam maksud lain, ia memberi petunjuk penjimatan yang diharapkan.


Bagi Honda Wave Dash 110 pula, dengan saiz tangki yang lebih kecil, jangan kuatir jika jarum takat minyaknya kelihatan cepat turun. Sepanjang menunggang kedua-duanya dalam bandar, satu tangki penuh mampu bertahan agak lama, sekiranya penunggang tidak tergesa-gesa mengendalikan throttlenya dan menunggang dengan tenang, serta memecut hanya bila perlu. Cuma, penggunaan teknologi suntikan minyak pada Lagenda dirasakan mampu memberikan penjimatan yang lebih baik, apa lagi jika mengambil kira kelancaran tunggangan – kapasiti enjinnya juga sedikit besar berbanding Wave Dash.

Pakej Sport

Sekadar untuk makluman, Yamaha Lagenda 115 ZR ialah model dengan pakej penuh bagi Lagenda. Ia dilengkapi dengan ciri dan aksesori menarik, termasuk sport rim dan sebagainya. Bagi Honda Wave Dash 110, ia turut ditawarkan dalam pakej yang lebih menawan; dengan replika jentera lumba Honda Repsol antara sebagai penawaran tertinggi bagi model ini.

Kesimpulan

Paling jelas, dalam segmen motosikal kapcai, hanya penampilan rekaan yang mengambil tempat paling utama untuk menarik perhatian pengguna. Mengapa ini berlaku? Halnya adalah kerana aspek dari segi aspek prestasi dan penjimatan, motosikal dalam kelas ini berada beriringan dan menawarkan yang hampir sama.

Di antara dua model ini, tidak dapat tidak, Yamaha Lagenda 115 ZR lebih memberikan nilai. Tidak hanya merujuk kepada sisi kosmetiknya, tetapi turut mengambil kira ciri suntikan minyak yang pertama kali diperkenalkan bagi model terbabit.  -Hazril Hafiz

SPESIFIKASI

Honda Wave Dash R 110
Enjin: 109.16cc, sejukan udara dan empat lejang SOHC
Kuasa maksimum: 6.18kW @ 7,500rpm
Tork maksimum: 8.15Nm @ 5,500rpm
Transmisi: 4-kalajuan
Tangki: 3.7 liter
Harga: RM5,289

Yamaha Lagenda 115 ZR
Enjin: 113.7cc, sejukan udara, empat lejang SOHC dua injap
Kuasa maksimum: 7.4kW @ 7,750rpm
Tork maksimum: 9.9Nm @ 6,500rpm
Transmisi: 4-kelajuan
Tangki: 4.05 liter
Harga: RM5,410