Berita / Tunggang Uji

Perbandingan: Yamaha Lagenda 115 ZR & Honda Wave Dash 110

Dec 3, 2013 · 16:16 PM

Kapcai dengan suntikan sporty

Yamaha Lagenda 115 ZR dan Honda Wave Dash 110 pertaruh kelebihan tersendiri

Motosikal kapcai dengan sesaran enjin di bawah 125cc untuk sekian lama menjadi kaedah pengangkutan pilihan untuk jutaan rakyat Malaysia. Sepanjang tempoh itu juga, dari era Honda Cup sehingga tempoh kemuncak yang menyaksikan lahirnya  model-model seperti Honda EX5 yang masih dijual sehingga hari ini, pengeluar motosikal terus bersaing untuk memenuhi keperluan penunggang zaman ini.

Sudah tentu, selera pengguna hari ini sedikit berbeza berbanding dahulu. Kecenderungan pengeluar kini adalah untuk menghasilkan sebuah produk yang mampu menarik perhatian ramai; untuk ini, tak ada cara lain selain memperkenalkan rekabentuk yang menonjol dan mencuri perhatian. Ini termasuklah menerapkan arah reka bentuk a la superbike yang sentiasa menjadi kegilaan ramai.

Dengan kesedaran itu, maka penghasilan gaya rekabentuk, walaupun untuk sebuah motosikal kapcai yang dibangunkan untuk kegunaan seharian, menyaksikan perkembangan yang mendadak; rekaan yang tercetus semuanya disuntik dengan imej sporty. Sudut inilah yang menjadi antara taruhan utama pengeluar-pengeluar, kerana, jika dilihat dari sudut prestasi, ia seperti tidak banyak beza. Kapasiti enjin yang kecil dan hampir sama antara satu sama lain mengalih perhatian pengeluar untuk merubah sebaik mungkin imej motosikal kapcai yang dihasilkan.

Yamaha Lagenda 115 ZR dan Honda Wave Dash 110 adalah contoh terbaik untuk menggambarkan situasi ini. Kedua-duanya baru saja dilancarkan didalam edisi yang lebih canggih dan menarik; misalnya, Lagenda yang kini pertama kali ditawarkan dengan ciri suntikan bahan api.

Pengalaman tunggangan

Dalam tempoh seminggu bersama kedua-dua motosikal ini – setelah sekian lama tidak menunggang motosikal – kedua-duanya mamenuhi ciri dan keperluan tunggangan, dalam konteks ini, mempertimbangkan tunggangan harian dalam melakukan rutin.

Sebagai sebuah kapcai, kedua-duanya menawarkan praktikaliti yang hampir sama, dengan ciri yang tidak jauh berbeza. Namun, dari sudut prestasi tunggangan, masih dapat dirasakan kelainannya, walaupun tidak ketara.


Yamaha Lagenda 115 ZR, dengan ciri baru sistem suntikan bahan api, memberikan maklum balas throttle yang lebih cekap dan segera. Tidak hanya membantu untuk memberikan tunggangan yang lebih lancar dan respon pantas. Sebagai sebuah kapcai, ini amat berguna; kapasiti enjin dan kuasa yang rendah ada waktunya sukar untuk dijanka tindak balasnya. Kelancaran yang diberikan Lagenda, yang dapat dirasakan sehingga gear tertinggi dan ketika kelajuan bertambah, banyak membantu di dalam anggaran jarak kenderaan lain penunggang ketika di jalan raya.

Honda Wave 110 pula tetap tangkas, sama seperti prestasi versi sebelumnya. Bagaimanapun, ia akan lebih dinikmati ketika tunggangan sudah memiliki momentum dan meluncur dengan yakin. Ketika dari keadaan pegun, ia bagaimanapun memerlukan sedikit masa dan input petrol dan dirasakan sedikit berat.

Di selekoh, kedua-duanya sama tangkas. Saiz tayar belakang yang sedikit besar bagi sebagai penawaran standard banyak membantu mengekalkan kestabilannya serta memberi keyakinan kepada penunggang untuk memasuki selekoh tanpa perlu ragu-ragu. Dalam kelajuan rendah, ini mungkin tidak terlalu dirasakan. Tetapi, ketika di laluan beralun atau menghampiri selekoh dalam kelajuan yang meningkat, penunggang akan mampu merasakan bahawa ciri berkenaan amat berguna.

Ergonomik

Dalam perjalanan pada suatu senja dari Petaling Jaya untuk pulang, dengan menjinjit satu beg plastik berisi buku fotografi bersaiz agak besar, satu masalah timbul; bagaimana untuk mengangkut barangan belian seperti ini jika ada waktu-waktunya memerlukan anda untuk membawa barangan tanpa gangguan. Menggantung plastik pada pemenang bukan satu idea yang baik. Jika ada beg sandang, itu boleh membantu. Tetapi, jika tiada?

Sebagai ganti penawarannya bagi perkara ini, satu ruang kecil tersedia untuk menggalas tanggungjawab itu, walaupun tidak cukup luas dan dalam untuk membawa barangan yang besar; sekadar muat misalnya untuk menyimpan dompet dan telegon genggam sekiranya menunggang dalam hujan.

Untuk memaksimumkan imej sporty yang hendak ditonjolkan, kita tidak lagi melihat bakul barangan bahagian hadapan ditawarkan bersama sebagai sebuah ciri standard. Kedua-dua model ini mempunyai masalah yang sama untuk perkara berkenaan. Ketiadaan ruang barangan yang secukupnya sedikit merumitkan dalam keadaan tertentu, tetapi tidaklah begitu kritikal.

Penjimatan

Ini satu perkara yang sering sukar untuk diberi telaah yang tepat, melainkan terus merujuk kepada bacaan di atas kerta brosur yang didakwa mampu dicapai oleh sesebuah motosikal. Tetapi, seperkara yang perlu dinyatakan ialah, sebuah motosikal kapcai, dengan sesaran enjin rendah, semestinya memberikan bacaan penjimatan petrol yang baik.

Tetapi, bagi kedua-dua model yang ada ini, ada beberapa hal yang membezakannya. Yamaha Lagenda 115 ZR mempunyai kapasiti tangki petrol 4.05 liter. Sementara Honda Wave Dash pula ialah 3.7 liter. Untuk mengambil kira penggunaan petrol sebetulnya perlu juga mengambil kira prestasi yang ditawarkan.

Dalam satu sisi, iaitu prestasi dan kelancaran tunggangan, Yamaha Lagenda 115 ZR punyai kelebihan. Dan, ini dirasakan berbaloi, walaupun daripada pemerhatian rawak selama tempoh menggunakan motosikal ini, takat petrolnya turun agak perlahan; dalam maksud lain, ia memberi petunjuk penjimatan yang diharapkan.


Bagi Honda Wave Dash 110 pula, dengan saiz tangki yang lebih kecil, jangan kuatir jika jarum takat minyaknya kelihatan cepat turun. Sepanjang menunggang kedua-duanya dalam bandar, satu tangki penuh mampu bertahan agak lama, sekiranya penunggang tidak tergesa-gesa mengendalikan throttlenya dan menunggang dengan tenang, serta memecut hanya bila perlu. Cuma, penggunaan teknologi suntikan minyak pada Lagenda dirasakan mampu memberikan penjimatan yang lebih baik, apa lagi jika mengambil kira kelancaran tunggangan – kapasiti enjinnya juga sedikit besar berbanding Wave Dash.

Pakej Sport

Sekadar untuk makluman, Yamaha Lagenda 115 ZR ialah model dengan pakej penuh bagi Lagenda. Ia dilengkapi dengan ciri dan aksesori menarik, termasuk sport rim dan sebagainya. Bagi Honda Wave Dash 110, ia turut ditawarkan dalam pakej yang lebih menawan; dengan replika jentera lumba Honda Repsol antara sebagai penawaran tertinggi bagi model ini.

Kesimpulan

Paling jelas, dalam segmen motosikal kapcai, hanya penampilan rekaan yang mengambil tempat paling utama untuk menarik perhatian pengguna. Mengapa ini berlaku? Halnya adalah kerana aspek dari segi aspek prestasi dan penjimatan, motosikal dalam kelas ini berada beriringan dan menawarkan yang hampir sama.

Di antara dua model ini, tidak dapat tidak, Yamaha Lagenda 115 ZR lebih memberikan nilai. Tidak hanya merujuk kepada sisi kosmetiknya, tetapi turut mengambil kira ciri suntikan minyak yang pertama kali diperkenalkan bagi model terbabit.  -Hazril Hafiz

SPESIFIKASI

Honda Wave Dash R 110
Enjin: 109.16cc, sejukan udara dan empat lejang SOHC
Kuasa maksimum: 6.18kW @ 7,500rpm
Tork maksimum: 8.15Nm @ 5,500rpm
Transmisi: 4-kalajuan
Tangki: 3.7 liter
Harga: RM5,289

Yamaha Lagenda 115 ZR
Enjin: 113.7cc, sejukan udara, empat lejang SOHC dua injap
Kuasa maksimum: 7.4kW @ 7,750rpm
Tork maksimum: 9.9Nm @ 6,500rpm
Transmisi: 4-kelajuan
Tangki: 4.05 liter
Harga: RM5,410

53 responses to “Perbandingan: Yamaha Lagenda 115 ZR & Honda Wave Dash 110”

 1. Leman says:

  Jika beza minyak 10sen ke 60sen liter sy pilih Honda Dash. Sebab design Madgad belakang cun. Lampu memang menawan. Feering cantik. Ekzos cantik. Disc cantik.
  Lagenda bentuk belakang gonjeng sangat. Side signel belakang cepat patah bila turut naik. Nak ikit itali. tapi bab kualiti brek. bagi yg 1piston. di viatnum dalam web sy tengok fork yamaha dah pakai yg besar balik. macam lc tuu laa kecil betul fork nye. basikal mounten bike pun Fork depan lagi mantap. dash future pun begitu.Seat kecil banding dash. Tak selisa. Design yamaha sekarang tak seperti dulu. Bak moto
  Yamaha .Mententuh Jiwa. Sekarang dah merapu banyak..
  Itu pandapat sahaja mohon maaf ya.

 2. adamrahim says:

  saya stuju dengan LEMAN…

 3. Adam Mark says:

  saya pun setuju

 4. Dawi says:

  Sy tak mementingkan design, memandangkan kos sara hidup d negara kita agak tinggi, eloklah kita memilih kenderaan yg memberi penjimatan yg lebih… Supaya kita dpt membantu diri kita sendiri…

 5. name says:

  saya bumtuh fikiiraan antara wave future ngan wave dash saya jalan jauh elok beli future tapi aku mahu tanya orang yang launch at websites ni wave dash okay tak kalau jalan jauh

 6. McGarret says:

  ak owner dash wave R…
  jalan jauh mmng terbaik…
  sedap n lancar…
  baru satu bulan pakai…
  ulang alik port dickson – shah alam…
  minyak guna R97…
  full tank Rm 7..
  x perlu laju maintain 80km/h
  sure save 3 2hari

 7. nash says:

  saye pilih honda dash…..sebab saye pakai,jimat minyak….dari jempol n9 ke kemaman terengganu minyak bru 17 ringit pergi saje…perjalanan 275km……

 8. Akil says:

  Saya pilih Yamaha Lagenda 115zr.. sya ulang alik drpd KL ke Seremban N9 hanya RM5 je dgn kelajuan mantain 80km/j.. penjimatan terbaik design pun molek..

 9. Azizi says:

  Bagi saya yamaha kalah dari segi brake blkg je jika dibandingkan dgn wave dash, yg lain mcm kapasiti tangki, design, penyerap absober blkg semua yamaha menang… Kedua2 ada lebih n ada kurang

 10. abay says:

  saye da pakai da wave dash . boleb tahan la.. cuma moto ni cpat habis minyak.. wave dash ni x bagus sangat kalau main long. klau main pickup comform menang sbab saiz spocket dia 37 dan gear dia bagus..

 11. amer says:

  wave dash problem lampu belakang bergoyang dan mudah patah. jatuh lubang sikit terus patah. sebab ikatan dia plastic nipis. xcaye cuba try goyang lampu blakang dia tu.mc nak tercabut.

 12. afif says:

  Cube tgok apa perbezaan cast n forged piston..
  Lagenda ni pakai forged piston..
  Piston ni selalu pakai kt kete or motor lumba..
  Lebih tahan n responsif, kurang geseran..
  Teknologi Fuel injection 33 pin yamaha pun antara yg diakui terbaik..

  Sepanjang review aku..
  Lagenda zr ni ok la..
  Pendapat dr segi performance n penjimatan yamaha ni dh ok dah..

  Design body je setiap orang ade citarasa sendiri.. Honda menang sticker repsol..
  Boleh je lagenda tu buat sticker custom ala2 GP.. Lawa punyee..

 13. DenZ says:

  Saya guna dash repsoil lama…
  Dh staun 1/2 pkai…
  Taun lepas tukar spoket dri 37 or 34,top speed 110 km/j,bleh atas highway.
  Why tukar Pulak a a poker 33,15,bleh p 120km/j…
  Yg pasti,bleh follow LC135 xD

 14. Riderjang says:

  Aku baru jer beli Honda dash 110 kaler hitam daftar awal jun 2014 selalu keluar petrol kat paip over flow Sudah Lima Kali Antar repair masalah tetap sama bukan aku sorang jer Ada lg 2 bijik llg kat Kedai tu masalah sama cina tu dah tukar caburetar tetapi minyank tetap kuar Terpaksa tutup kok bila berhenti leceh…..bingai punya Honda ….menyesal beli…bila report kt Honda suruh hantar la balik kat dealer….bukan hantar kilang ….last 2 Ada motor supe x de……nasihat pada kawan2….Cuba buat pilihan lain….kalau nk beli …

  • SayNoToBSH says:

   EX5 110 den pun samo..dh tkr carb msh klr ptrl kt salur ovrflow…rasanya enjin sama Dash, cuma setting beza…ntah apa2 BSH..Boon Siew trs brmmpi dgn reputasi dulu2..fikir berjuta kali, hati2, (nk sng jgn beli motor honda)

 15. Name Honda says:

  Petrol selalu kuar kt paip over flow…..dh 5 Kali repair mslh stil sama Honda dash 110 kaler hitam 2014

 16. bain666 says:

  Aku setuju dgn amer.. lampu blakang goyang dan mudah tecabut bila langgar lubang..

 17. Sky says:

  Aku beli dash dec 2014, pas raya ni dah kena masuk wad pasal bila masuk gear 3 enjin meraung macam clutch plate dah habis…. sedangkan baru je pakai 7 bulan & Millage baru 7 ribu lebih

 18. jamil says:

  aku mahu suzuki axelo. aku pakai suzuki smash. 5 tahun tak rosak. sampai kilometer 170 000. tahan gila. everage kelajuan tak lebih 90 km

 19. matmoto says:

  Sy pkai lagenda ok jer..ulang alik tmpat keje dlm 60km pegi n balik..dh pkai hmpir11 bln dh..tp ttp menganfam. ttp

 20. sontoloyo says:

  Hari ini aku order yamaha lagenda 115 injektion sabtu dapat motor , di rumah ada 3 biji moto yamaha memang mantop yamaha.

 21. Syam says:

  Saya pakai honda dash dah 9 bulan. Bagi saya moto ni terbaik. Minyak memang jimat . Design pun cantik . Brake tkdk masalah. Kalau kira kelajuan, mmg dash kalah sbb cc pun dh lain. Tpi stiap kli memecut, saya rasa lancar ja. Klu mengerang, mudah ja. Spoket belakang besar , tukarkan laa. Cuma kalau Honda masukkan cc yg lebih besar dkt dash lagi smart

  • Wajdi Naim says:

   Nak gune spoket berape kalu nk motor honda dash 110cc lebih laju? Skrg ori kilang just boleh pergy 100 jew..mohon beri pendapat

   • Dasher says:

    macam sy sekarang pakai depan 14 blakang 35. okay la dpt la 110-115kmh. tapi jarang lenjan kaw2 sebab moto ulang alik 70km sehari. moto sy dash lama tahun 2012 alhamdulillah sehat sampai sekarang.

 22. mohamadramdan sulaiman says:

  sya rsa honda dash menang! Alunan penentu juara!

 23. Maliki says:

  Saya pkai lagenda 115z rim lidi…klu kat traffng light mmg leading..125 pun kalah…psl minyk mmg jimat..

 24. naim says:

  Lengenda zr terbaik…minyok paling jimat kali…laju pulok tu..

 25. Al-Faqir Ilallah says:

  Lagenda 115ZR mmg terbaekk .. Mmg jimat minyak.. Fulamakk !! Laju plak tue. ALLAHU .

 26. dash user says:

  Baru tadi try lagend 115zr dgn honda dash . Main spoclet je dua dua motor tapi dash lebih laju dan tahan . 3ttiang kene tinggal hahahahaxD

 27. faizal alienz says:

  mmmmmmm..design menarik..aku tukar fork dan mudgad fist model nampak lagi mengamcam tapi tinggi sikit

 28. arebot says:

  Sy pkai dash bru je 2bln..1st pkai Honda..so nk tnya ckt npe klu trun bkit gear 3 cm nak meraung engin moto ni..

 29. fikri says:

  Nak tanya.. honda dash ni bila da sampai 80km/h handle dengan seat bergegar.. btl ke…

 30. hafriz says:

  Saya baru nk beli esok.. ni yg duk perhati yg mana satu lg baik.. tgk dr komen tuan2 semua rasa2 mcm susah nk buat pilihan ni.

 31. vivo says:

  Aloo geng..nk tnye pendapat..mana 1 yg paling bagus n berbaloi..laju,sedap,n jimat myk..sbb sy kerja ulang alik dr shah alam ke Seri kembangan pakai LC parok myk..

 32. jun repsol says:

  – sy orang johor batu pahat .. SY BELI WAVE DASH REPSOL TAHUN 2014 JANUARI .. DA setahun 6 bulan pakai enjin masih standard hanya usik spoket je .. kalau nak buka ceter pasal jalan jauh da banyak negeri juga da tawan ..bayangkan enjin da jalan
  35 000km .
  johor to IpOh 3 kali
  johor to klang 4 kali
  johor to penang 1 kali
  batu pahat to mersing 9 kali ..
  jalan jauh biase sorang je layan
  atas highway 125kmh je tu pon layan angin bas sebab bosan ..
  pena test meter gan kawasaki 250 120kmh meter digital sama gan meter repsol
  pena test meter gan kereta honda fd 1.8 110kmh digital sama gan meter dash
  enjin honda kalau jalan jauh mmg save minyak dan tahan lama pakai
  selekoh sebelah tangan bole layan ..
  berbanding enjin yamaha kalau pakai kejap bole kalau pakai lama mesty tak tahan
  sampai sekarang bunyi enjin masih standard tak keluar minyak la head bocor la ..cluth habis la belom ada lagi ..tiap tiap hari lenjan but minyak hitam tukar 2 minggu sekali .. niy sedekit pengalaman pakai wave dash repsol ..

  moto bia standard badak tetapi jalan jauh steady bukan lembik

  • budak joho says:

   terbaik .. sye pon bru beli tapi yg kaburator pnye .. overall ok tapi klaw bleh tmbah sikit topspeed pon ok gak ..bleh bg cadangan spoket bro #dashuser

 33. null says:

  Aku pakai suzuki smash 110 tahun 2004..beli 2nd pd tahun 2009. Setakat ni enjin x penah bukak..
  x de kerosakan kritikal. Top dapat 110-120. Berbaloi moto suzuki ni pada aku.
  Milage dah 97k tu…puas hati. Bercadang nak bli kapcai lain yg laju selain LC..Dpt top tu up lagi dari smash ni pun ok la..

 34. Yusuf Ismail says:

  Hari ni sy tolak motor wave lama ganti kan motor wave dash repsol. Sy dah baca semua komen korang dari awal. Mmg kebanyakan komen, yamaha yg paling ramai org minat. Tp bagi sy, sy akan cuba jaga repsol baru sy ni dgn baik mcm mana sy jaga wave sy yg dulu. Tak laju takpe, yg penting selamat. Heee

 35. ez says:

  tulah pasal yamaha memang mantaplh dah 4 years guna masih laju dan tkde problem…..

 36. Bro syad says:

  Mcmna spya lmpu blkng tu x ptah tw loggar??
  X kn tiap kali nk elak lubng ja..da cra len ka

 37. sany says:

  pakai 115zr boleh lari laju 120. time turun bukit jo. jalan biasa 110 115 biasa ler steady

 38. abidin says:

  Aq bru nk beli motor,sekarang tengah pening nk ambik lagenda 125 zr or honda dash,,agak2 mana 1 yg performen dy plg baik dari segi aspek top speed and cornering?sbb aq suke speed and main corner,, lg 1 aq slalu ulang alik jauh g keje,,respon segera di perlukan

 39. paraqa says:

  Mmm.nanti saya fikir duluh

 40. Neo says:

  Sy dh pakai Wave Dash R lame dah.. ok je buat mse ni. Baru² ni maen spoket bole ar dapat dlm top speed 132km/h.. Pastu minyak lambat nk abis kalo moto jalan jauh. Lagi panas lagi jimat minyak.. pastu kelajuan makin bertambah..

 41. Hazz says:

  Saya gila bila beli SYM e bonus dengan sangat murah. Ingat tentu ada masslah motor ini. Sekarang dah pakai 7 bulan mileagr 9k. Baru aje buat trip dari KL ke Taiping trip 1,200km. Pergi balik lancar tanpa sebarang masalah. Apa yg mengejutkan sampai sekarang motor saya takda apa2 masalah. Tangapan saya dari awal motor SYM tak tahan meleset sama sekali. Mungkin rezeki saya dapat motor takda masalah kot.

 42. zul says:

  Spoket honda dash nk kasi brpe depan blkg spya blh main pickup,long n tahan lame.dah 2016 msti dah ada ryder yg tmui ramuan rhsia yg melokek.sori ayt mcm mngarut sbb tgh boring tggu mmber.biasalah jnji diana.

 43. Fad says:

  sy baru first time nk memiliki moped ni..
  dah baca semua ada pilih dash ada pilih 115zr, nampaknya ramai jugak yang komen pasal karburator leak kt Dash ni :(. 115ZR pulak kalah tang design. dan last bro Hazz review ttg SYM e-bonus,

  skrg dalam kepala ada satu lagi pilihan Modenas CT115S, ada sesiapa nk komen pasal motor ni?

  sy nk beli untuk bawak kt kawasan taman perumahan, pergi kedai runcit dan hantar anak sekolah je, lepas hantar anak sekolah balik rumah tukar motor baru pg kerja. . .kalau bawak pergi kerja pun mungkin kadang-kadang je,

  yg mana satu pilihan terbaik.?

 44. Azmi says:

  As’salam buat semua.
  Saya owner lagenda fi dan lagenda senyum 2nd edition.
  Tak dinafikan lagenda fi paling laju dan kuat utk membawa 2 org terutama sy akan menaiki bukit hampir 50 darjah ke tempat kerja hampir 40km setiap ari selain minyak jimat berbanding lagenda lama walaupun cc besar kerana teknologi fi ini. Respon memang terbaik cuma keburukannya maintenance i tinggi kerana oil filter kena tukar semasa. 2 kali tukar engine oil minimum.
  Bagi lagenda lama tiada oil filter perlu ditukar selain spark plug sementara minyak engine pun pki 800ml ajo bkn 1liter yea.
  Spoket belakang 41 so agak besar maka pick up memang hebat and take note meter lagenda fi ini agak berat berbanding lagenda lama.
  Motor fi lagenda ini dah cpi 105++km dan masuk tahun kedua tahun 2016 ini. Berkenaan lampu signal terkeluar spi sekarang belum patah walaupun selalu amik anak2 dr sekolah dan kadangkala terkena lampu signal. Ia agak fleksibal kecuali klu ada org dengki nak patahkan la.
  Itu shj pendapat sy. Semua motor stendert tak ada modified. So kesimpulannyalagenda fuel injection ini selain beri penjimatan minyak dia beri respond yg pantas dan kuasa yg tinggi berbanding lagenda sebelumnya.

 45. Edy says:

  Aku baru order Honda Dash Repsol FI…..Hati kat yamaha coz sblm ni pakai LC….nak ambik Y15ZR, ada klac plak…. Ingat nak ambik Lagenda, tapi design belakang tu tak cun plak…tgk kan specs, lagenda menang dari segi performance, tp itu la, design belakang tu tak menarik hati aku….lg satu, lagenda ni pakai oil filter….honda plak tak pakai oil filter….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.